El fake news i el valor d'un equip de periodistes

Un equip humà genera valor afegit. Un equip editorial no pot estar format per motors de cerca que substitueixin els veritables generadors de continguts, els periodistes. Si no hi ha periodistes, tot estarà a les mans de les fakenews.

La capçalera d’anàlisi MIT Review explica que els algorismes capaços d’escriure articles poden esdevenir la propera arma de la desinformació. Només una eina de text desenvolupada per Open AI, ha aconseguit generar notícies falses amb precisió.

Com funcionen aquest algoritme? Utilitzant aprenentatge automàtic i text d’internet, fins a ser capaç de redactar contingut que sembla creïble a primera vista.

A partir de la frase “Rússia declara la guerra als Estats Units després que Donald Trump per error…” aquesta eina va ser capaç de generar una notícia completa que parlava de la manera com Trump va llançar un míssil aeri. La nota incloïa declaracions fictícies del govern rus i una referència a les friccions que han passat entre els dos països després de l’annexió de Crimea el 2014. Aquest fet ens pot recordar a l’actual conflicte entre els Estats Units i Rússia per Ucraïna.


El text que alimenta aquest algoritme prové de 45 milions de pàgines seleccionades per mitjà d’enllaços de Reddit. Aquesta eina es tem que es pugui aplicar a certs grups demogràfics quan s’intenti manipular la decisió de vot en un procés electoral.

Com podem aturar-ho


Les transformacions en el periodisme han estat considerades una modernització del procés de producció informativa i una actualització del procés per incorporar els avenços en tecnologia.

El canvi en les darreres quatre dècades ha derivat d’un diari fet manualment en maquetació i composició tipogràfica a un relat informatiu en línia amb textos noticiosos creats per màquines preparades per imitar mitjançant algorismes la manera d’estructurar i escriure les notícies i substituir el periodista.

El periodisme artificial és cada vegada més present als mitjans, cosa que comença a obrir debats deontològics, laborals i socials, segons s’assenyala des de diversos mitjans a nivell global.

A la publicació Reportcat s’han fet ressò d’un article signat per Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic, que el 13 de desembre passat va publicar un article titulat IA i el periodisme, on només el primer paràgraf és seu. La resta ha estat elaborada per aquest algoritme de què parlàvem abans. On anirem a parar!

La professionalitat es perd. La realitat es perd. El valor de l’ofici es perd. Amb un text realitzat per un algoritme es menteix.

El valor dun equip professional de periodistes, no té preu. A Impacta Group som periodistes. No entenem d’algoritmes, ni ho volem fer. Plantegem les notícies amb l’objectiu que plantegen els nostres clients. No inventem. Agafem el telèfon (sí, sí, el telèfon) per contactar amb els periodistes, I el que no entenem, ho preguntem.

No ho inventem per alimentar egos. Participem en reunions amb els nostres clients. Entenem les seves necessitats i circumstàncies i després actuem.

Som Impacta Group. Així ho fem amb federacionosi associacions nacionals com  AnafricANCERAAERVIOPEN o amb grups com V16, o associans locals.

Descubre más